Badania ankietowe online: badania rynku, badania marketingowe.
65 tys.
respondentów w bazie
25 tys.
firm i instytucji
30 tys.
badań rocznie
Przypomnij hasło
Rejestracja
pl
de
Utwórz nową ankietę
Ocena stanu wiedzy osób biegających amatorsko na temat stresu oksydacyjnego
Analizuje spożycia antyoksydantów wśród biegaczy, badam ich wiedzę na temat stresu oksydacyjnego, który ma wpływ na wyniki w sporcie.
Podaj swój wiek
Pytanie numer
1
z 25
(odpowiedź na to pytanie jest wymagana)
Wybierz:
---
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
Wybierz swoją płeć
Pytanie numer
2
z 25
mężczyzna
kobieta
Wpisz aktualną masę ciała
Pytanie numer
3
z 25
Wpisz odpowiedź:
Określ swój wzrost [cm]
Pytanie numer
4
z 25
Wpisz odpowiedź:
Wskaż dystans biegu, który przebiegłeś/przebiegłaś w ostatnim czasie lub, który zamierzasz przebiec w najbliższym czasie:
Pytanie numer
5
z 25
Wpisz odpowiedź:
1. Wykształcenie (proszę wskazać aktualne zdobyte wykształcenie):
Pytanie numer
6
z 25
(odpowiedź na to pytanie jest wymagana)
a) Podstawowe/gimnazjalne
b) Zawodowe
c) Średnie (licealne/technikum/szkoła policealna)
d) Wyższe (licencjat/magister/doktor)
e) Inne
2. Ile kilometrów pokonuje Pani/Pan tygodniowo biegając?
Pytanie numer
7
z 25
a) Poniżej 10 km
b) 10-20 km
c) 20-30 km
d) 30-40 km
e) Powyżej 40 km
3. Od jak dawna Pani/Pan biega regularnie?
Pytanie numer
8
z 25
a) Krócej niż rok
b) 1-2 lat
c) 3-5 lat
d) Powyżej 6 lat
4. Jak często Pani/Pan trenuje w skali tygodnia?
Pytanie numer
9
z 25
a) 1-2 razy w tygodniu
b) 3-4 razy w tygodniu
c) 5 razy w tygodniu i więcej
5. Czy trenuje Pani/Pan inne dyscypliny sportu?
Pytanie numer
10
z 25
a) Nie
Wpisz komentarz:
b) Tak, jeśli tak to, jakie?
Wpisz komentarz:
6. Czy zna Pani/Pan pojęcie stresu oksydacyjnego?
Pytanie numer
11
z 25
a) Tak
b) Nie
c) Nie wiem
7. Wskaż definicję stresu oksydacyjnego:
Pytanie numer
12
z 25
a) Stan zaburzenia homeostazy organizmu spowodowany nadmierną produkcją reaktywnych form tlenu
b) Stan równowagi oksydacyjno-antyoksydacyjnej związany z niewystarczającą produkcją reaktywnych form tlenu
c) Stan zaburzenia równowagi organizmu spowodowany nadmiernym stresem psychicznym
d) Nie wiem
8. Czy stres oksydacyjny wpływa na wyniki sportowe?
Pytanie numer
13
z 25
a) Tak
b) Nie
c) Nie wiem
9. Czy wie Pani/Pan, czym są wolne rodniki tlenowe?
Pytanie numer
14
z 25
a) Tak
b) Nie
c) Nie wiem
10. Czy zna Pani/Pan definicję antyoksydantów? Proszę wskazać poprawną:
Pytanie numer
15
z 25
a) Związki chemiczne neutralizujące wolne rodniki tlenowe
b) Związki chemiczne wykazujące działanie przeciwnowotworowe
c) Związki chemiczne mające niekorzystny wpływ na zdrowie
d) Związki chemiczne wpływające na rozwój stresu oksydacyjnego występujące w dużych ilościach w produktach przetworzonych
e) Nie wiem
11. Wskaż naturalne źródła antyoksydantów (pytanie wielokrotnego wyboru):
Pytanie numer
16
z 25
a) Owoce cytrusowe
b) Kawa
c) Mięso czerwone
d) Zielona herbata
e) Wędliny
f) Kakao
g) Nabiał (jogurty naturalne, kefir, ser biały)
h) Warzywa pomarańczowe (marchew, papryka, dynia)
i) Nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, fasola)
j) Kiszonki (kapusta kiszona, ogórki kiszone)
k) Piwo
l) Wino
12. Wskaż czynniki wpływające na wytwarzanie wolnych rodników tlenowych w organizmie (pytanie wielokrotnego wyboru):
Pytanie numer
17
z 25
a) Dym tytoniowy
b) Nadmierna aktywność fizyczna
c) Spożywanie dużych ilości warzyw i owoców
d) Spożywanie znacznych ilości antyoksydantów
e) Zanieczyszczenia powietrza
f) Umiarkowana aktywność fizyczna
g) Leki
h) Otyłość
i) Nadwaga
j) Zakażenia bakteryjne i wirusowe
13. Wskaż skutki nadmiaru wolnych rodników dla organizmu:
Pytanie numer
18
z 25
a) Stres oksydacyjny, stan zapalny włókien mięśniowych, spadek wydolności tlenowej organizmu
b) Spowolnienie procesów starzenia, wzrost wydolności tlenowej, spadek ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe
c) Wzrost ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe, spadek wydolności fizycznej, przyśpieszenie regeneracji powysiłkowej organizmu
d) Spadek masy ciała, wzrost wydolności tlenowej, obniżenie ryzyka chorób cywilizacyjnych
14. Czy Twoja dieta zawiera odpowiednią ilość antyoksydantów?
Pytanie numer
19
z 25
a) Tak
b) Nie
c) Nie wiem
15. Określ, które z podanych związków wykazują działanie antyoksydacyjne
Pytanie numer
20
z 25
Wykazuje działanie antyoksydacyjne
Nie wykazuje działania antyoksydacyjnego
Nasycone kwasy tłuszczowe
Kwasy DHA i EPA
Kwas fitynowy
Kwas szczawiowy
Kwas foliowy
BCAA
Karnityna
Polifenole
Magnez
Wapń
Żelazo
Miedź
Selen
Witamina D
Witamina A
Witamina C
16. Czy obórka termiczna wpływa na zawartość antyoksydantów w żywności?
Pytanie numer
21
z 25
a) Tak
b) Nie
c) Nie wiem
17. Określ, czy przyjmujesz wskazane poniżej preparaty w formie suplementu diety:
Pytanie numer
22
z 25
Przyjmuję
Nie przyjmuję
Witamina C
Witamina E
Witamina A
Witamina D
Żelazo
Wapń
Magnez
Probiotyk
L-karnityna
Kreatyna
Kofeina
BCAA
Białko serwatkowe
Kolagen
18. Określ częstotliwość spożycia w swojej diecie następujących produktów:
Pytanie numer
23
z 25
Kilka razy dziennie
Codziennie
Kilka razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Kilka razy w miesiącu
Raz w miesiącu
Nigdy
Warzywa pomarańczowe (np. pomidor, dynia, papryka czerwona)
Warzywa liściaste (np. szpinak, jarmuż, natka pietruszki, sałata)
Warzywa kapustne (brokuł, kalafior, brukselka, kapusta)
Ziemniaki
Owoce cytrusowe (np. cytryna, pomarańcza, mandarynka, grejpfrut)
Owoce jagodowe (np. borówki, jagody, truskawki, żurawina, porzeczki)
Tradycyjne polskie owoce (jabłka i gruszki)
Owoce pestkowe (np. wiśnie, czereśnie, nektarynki, brzoskwinie)
Banany
Ryby tłuste (np. łosoś, makrela, śledź)
Ryby chude (np. dorsz, morszczuk, mintaj)
Orzechy brazylijskie
Orzechy włoskie
Pestki dyni
Pestki słonecznika
Goździki
Cynamon
Oregano
Kurkuma
Rozmaryn
Kakao gorzkie
Czekolada gorzka
Czekolada mleczna
Czekolada biała
19.Określ częstotliwość spożycia w swojej diecie następujących napoi:
Pytanie numer
24
z 25
Kilka razy dziennie
Codziennie
Kilka razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Kilka razy w miesiącu
Raz w miesiącu
Nigdy
Kawa
Czarna herbata
Biała herbata
Zielona herbata
Napary ziołowe
Soki owocowe
Smoothie przygotowane w domu
Piwo
Wino czerwone
20. Wskaż, jaką wodę spożywasz najczęściej:
Pytanie numer
25
z 25
a) Nisko zmineralizowana (np. Żywiec/ Kropla Beskidu/ Oaza)
b) Średnio zmineralizowana (np. Nałęczowianka/Polaris/Cisowianka)
c) Wysoko zmineralizowana (np. Piwniczanka/Muszyna)
d) Inna, np. przefiltrowana woda z kranu
« poprzednie pytanie
Dodaj
następne pytanie »