- 65 tys. respondentów w bazie
    - 25 tys. firm i instytucji
    - 30 tys. badań rocznie
     

    WIEDZA DIABETYKÓW NA TEMAT ZALECEŃ TERAPEŁTYCZNYCH W CUKRZYCY TYPU II, A STOSOWANIE SIĘ DO NICH W CELU OGRANICZENIA POWIKŁAŃ CHOROBY

    Szanowni Państwo, wiedza diabetyków na temat zaleceń terapeutycznych w cukrzycy typu II, a stosowanie się do nich w celu ograniczenia powikłań choroby to dwie oddzielne wątki. Nie zawsze zdobyta wiedza teoretyczna przekłada się na zastosowanie jej w praktyce. Celem realizowanych badań jest porównanie wiedzy diabetyków na temat zaleceń terapeutycznych w cukrzycy typu II, a faktycznego stosowania się do nich w celu ograniczenia powikłań choroby. Prosząc Państwa o udział w badaniu zapewniam całkowitą anonimowość. Wyniki badań posłużą wyłącznie do opracowania naukowego, dzięki czemu poznamy aktualną sytuację w środowisku diabetycznym, która może przysłużyć się do tworzenia nowych programów edukacyjnych. Wypełniając kwestionariusz proszę zaznaczyć właściwą odpowiedź dla Państwa. Dziękuję bardzo za poświęcony czas i udział w badaniu. lic. piel. Natalia Agnieszka Babalska studentka studiów magisterskich Akademii Kujawko-Pomorskiej w Bydgoszczy

    Wybierz swoją płeć

      Pytanie numer 1 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Wiek

      Pytanie numer 2 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Miejsca zamieszkania

      Pytanie numer 3 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Wykształcenie:

      Pytanie numer 4 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Stan cywilny:

      Pytanie numer 5 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Cukrzyca typu II to choroba:

      Pytanie numer 6 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jaki jest nieprawidłowy poziom glikemii na czczo?

      Pytanie numer 7 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jaki jest prawidłowy poziom glikemii 2h po spożytym posiłku?

      Pytanie numer 8 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Udział węglowodanów w diecie cukrzycowej powinien wynosić:

      Pytanie numer 9 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Parametr, który pokazuje, jak szybko po spożyciu różnych produktów żywnościowych następuje wzrost stężenia glukozy we krwi to:

      Pytanie numer 10 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Czym warto zastąpić chleb pszenny?

      Pytanie numer 11 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jakie owoce nie są zalecane w cukrzycy typu II?

      Pytanie numer 12 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jakie diety są zalecane w cukrzycy typu II?

      Pytanie numer 13 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Dlaczego diabetycy powinni ograniczyć w swojej diecie nasycone kwasy tłuszczowe?

      Pytanie numer 14 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    W jakim pożywieniu znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe?

      Pytanie numer 15 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    W jakiej proporcji należy bilansować posiłki według zasady zdrowego talerza?

      Pytanie numer 16 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jaka jest zalecana maksymalna ilość spożycia soli na dobę?

      Pytanie numer 17 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Dlaczego połączenie owoców z produktami tłuszczowymi lub białkowymi (np. jogurt naturalny, orzechy) jest lepszym wyborem dla diabetyka, niż spożywanie samych owoców?

      Pytanie numer 18 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Czy błonnik spowalnia wchłanianie glukozy?

      Pytanie numer 19 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jaka jest optymalna forma wysiłku fizycznego u osób chorych na cukrzycę?

      Pytanie numer 20 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Które z poniższych jest uznawane za zdrowy wskaźnik masy ciała (BMI) w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2?

      Pytanie numer 21 z 37

    Dlaczego ważne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry u osób z cukrzycą typu 2?

      Pytanie numer 22 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jak często osoby z cukrzycą typu 2 powinny sprawdzać swoje stopy na obecność pęknięć, owrzodzeń lub infekcji?

      Pytanie numer 23 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Czym jest hemoglobina glikowana?

      Pytanie numer 24 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jaki poziom hemoglobiny glikowanej we krwi pozwala lekarzom stwierdzić cukrzycę u pacjenta?

      Pytanie numer 25 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Kiedy niezwłocznie diabetyk powinien zmierzyć sobie poziom cukru glukometrem?

      Pytanie numer 26 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jak oceniasz swoje umiejętności w zakresie monitorowania poziomu glukozy we krwi zgodnie z zaleceniami lekarza?

      Pytanie numer 27 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Na ile skutecznie udaje Ci się utrzymywać zalecaną dietę?

      Pytanie numer 28 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jak oceniasz swoją regularność w stosowaniu leków przepisanych przez lekarza?

      Pytanie numer 29 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Na ile skutecznie udaje Ci się utrzymywać aktywność fizyczną zgodnie z zaleceniami?

      Pytanie numer 30 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jak dobrze radzisz sobie z zarządzaniem stresem?

      Pytanie numer 31 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jak oceniasz swoje umiejętności w zakresie rozumienia i interpretowania wyników badań glukozy oraz działań, które należy podjąć w przypadku nieprawidłowych wyników?

      Pytanie numer 32 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jak oceniasz swoje umiejętności w zakresie samodzielnego radzenia sobie z powikłaniami cukrzycy, takimi jak hipoglikemia lub hiperglikemia?

      Pytanie numer 33 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jak oceniasz swoje umiejętności w zakresie skutecznej pielęgnacji skóry w cukrzycy typu II, w tym monitorowania stanu skóry, nawilżania i unikania urazów?

      Pytanie numer 34 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Czy regularnie kontrolujesz poziom cukru we krwi zgodnie z zaleceniami lekarza?

      Pytanie numer 35 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jak często spożywasz produkty bogate w błonnik, takie jak warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty?

      Pytanie numer 36 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)

    Jak często spożywasz posiłki w regularnych odstępach czasu?

      Pytanie numer 37 z 37  (odpowiedź na to pytanie jest wymagana)




    Pozostałe usługi

    • Zbieranie ocen produktów, usług, nazw, reklam
    • Sprawdzanie satysfakcji klientów z usług i produktów
    • Ocena szkoleń i kursów, ocena postępów prac